Laatste nieuws


 

Het jaarverslag 2023 van ALPHA is gepubliceerd. Lees hier over hun activiteiten in de verschillende delen van Libanon.


ALPHA bereidt zich voor nu bewoners uit het Zuiden van Libanon vluchten naar veiliger delen.

 

Volgens het IOM (de Internationale Organisatie voor Migratie) , hebben sinds begin oktober 19,646  mensen het zuiden al verlaten  (cijfers van  21 oktober, 2023). Op de website van het IOM vind je de laatste cijfers.

 

 

De oproep van ALPHA:
in de verwachting dat het aantal vluchtelingen vanuit het zuiden van Libanon zal toenemen bereidt ALPHA een crisis plan voor van 150.000 dollar.

We bedanken Action Solidarité pour le Développement Humain (ASODH) die al  2.500 Euro heeft bijgedragen aan dit crisis fonds.

Dit fonds maakt het mogelijk voor ons om klaar te zijn als er een massale uittocht van Libanese , Syrische en Palestijnse families uit het Zuiden volgt, in de richting van  Burj-Hammoud, Nabaa en Sinn El Fil, wijken in Oost Beiroet waar we als sinds 2003 actief zijn. Uit onze ervaringen met soortgelijke rampen zijn de eerste benodigdheden voor deze families matrassen dekens, eten en drinken, en hygiene pakketten. Ook in psychologische ondersteuning voor kinderen en hun verzorgers wordt voorzien.

 

 Om hierop voorbereid te zijn willen we voldoende items inkopen voor 300 gezinnen, voor 2 maanden, als een eerste stap, 70/75% ontheemden en 30/25% ten behoeve van de  gastgezinnen..

 

We willen de benodigde items op korte termijn kopen, voordat deze uitverkocht zijn of in prijs om hoog gegaan zijn.

Mocht een massale uitstroom niet plaats vinden, of niet opgevangen woren door de wijken waar ALPHA werkt, dan wordt in overleg met de donoren besloten over het gebruik van de aangekochte items.

 

We spreken de hoop uit dat de wreedheden onmiddellijk stoppen.

Albert Abi Azar
President of APLHA

 


Lees in het jaarverslag van ALPHA over 2022 over het agri-jongeren project, de verbeteringen in het openbare onderwijs in Zuid Libanon etc.


OPROEP VAN ALPHA , februari 2022

 

Naast de crises die Libanon afgelopen jaar hebben geteisterd en nog steeds teisteren (financieel, economisch, politiek), is het nu ook nog een koude winter geworden: de bergen en de Bekaa vallei zijn bedekt met sneeuw. Weersvoorspelling geeft aan dat de lage temperaturen nog gaan duren. ALPHA vraagt daarom haar vrienden en partners voor support voor 250 gezinnen die geen middelen meer hebben om hun woning the verwarmen. Dit zijn de gezinnen van 350 kinderen die naar de Damma school gaan in het dorp Gazze in de Bekaa vallei (De school is een project dat ondersteund wordt door Kinder Not Hilfe Luxemburg).

 

Het team van Damma heeft onderzocht hoeveel support nodig is om de komende twee weken de woonruimte te verwarmen. Ieder gezin heeft 127,50 dollar nodig.

In totaal: 250 x127,5 = 31.875 dollar

 

Hiernaast zijn er 4 gezinnen die in het vluchtelingenkamp wonen, naast de Damma school. Hun tent moet vervangen worden of gerepareerd. Voor de reparaties/vervanging van de 4 tenten is 1000 dollar nodig.

 

In totaal: voor verwarming en de tent vervanging/reparaties is een bedrag van 41.875 dollar nodig.

 

Help deze families door te doneren! Geef aan dat het om de Damma school gaat en wij zorgen er voor dat de donaties bij deze gezinnen komen.

 De eerste 172 woningen zijn hersteld!


 

 

De eerste 172 woningen in Bourj Hammoud zijn hersteld,  lees meer..


foto's van de reparaties die Alpha uitvoert, samen met bewoners, in Bourj Hammoud, een arme wijk vlakbij de haven.Profiel van de gezinnen

  • 82% van de 300 gezinnen die Alpha ondersteunt in  Bourj-Hammoud zijn Libanees, 18% zijn Syrische of Iraakse vluchtelingen.
  • 66% woont in huur appartementen.
  • 70% van de kostwinners is werkeloos, de 30% die wel werk heeft,  verdient minder dan 150 euro per maand.
  • 31% van de gezinnen zijn eenouder gezinnen met de moeder als kostwinner.
  • 58% van deze 300 gezinnen heeft meer dan 3 kinderen.
  • Bij 13% van de gezinnen is een gezinslid gewond raakt door de explosie terwijl maar 27% van hen enige vorm van ziektekostenverzekering had.
  • Alle gezinnen wonen nog in hun deels kapotte woningen. Vanwege de financiële crisis in Libanon hebben ze weinig of geen geld om de benodigde reparaties te betalen.

extra ondersteuning

 

Naast de reparaties heeft Alpha ook 100 voedselpakketten uitgedeeld (met voorraad voor een maand) en in een aantal gevallen medicijnen gegeven voor chronisch zieke gezinsleden..De reusachtige ontploffing in de haven van Beiroet heeft het leven nog moeilijker gemaakt, als dat al mogelijk was. We ondersteunen de oproep van ALPHA voor hulp voor de meest kwetsbaren in Libanon.

Help ALPHA om hulp te geven!

ALPHA heeft een video gemaakt, ter ondersteuning van hun actie:  appeal

 

Om hun voorstel om 300 families te helpen hun woning te repareren in detail te lezen: voorstel
 

Mei 2020

 

Het jaarverslag van Alpha over 2019 is uit!

 

Je kan het hier downloaden. 

 

Mei 2019

 

Het jaarverslag van Alpha over 2018 is uit!

 

Je kan het hier downloaden.Mei 2018

 

Het jaarverslag van Alpha over 2017 is uit!

 

Je kan het hier downloaden.Syria Campaign... De Syria Campaign is een platform voor verschillende advocacy acties, boordevol informatie over wat er in Syria aan de hand is, en over de miljoenen die hun land hebben ontvlucht.

 

In hun eigen woorden: "The Syria Campaign is a global advocacy group launched in 2014 with the mission to mobilize people around the world to advocate to protect Syrian civilians and accelerate progress towards a peaceful and democratic future for Syria." 

De website is in het Engels en Arabisch. Doe mee en verspreid hun informatie!

Een van de campagnes heet:

 

Planet Syria to Planet Earth: Is anybody out there?

Er zijn ook campagnes  waarbij ze medische staf benaderen met de vraag hun solidariteit met de medische staf in Syrië te tonen, of campagnes gericht op het Europese parlement etc.

 (Deel van) een foto die de Planet Syria to Planet Earth campaign introduceert


September 2016: Bijna 18000 gevangenen omgekomen in Syrië

Amnesty International heeft een rapport gepubliceerd over de situatie van gevangenen in Syrië. Sinds het begin van de opstand in 2011 zijn bijna 18000 gevangenen omgekomen. Amnesty baseert haar rapport onder andere op interviews met ex-gevangenen en benadrukken de systematische martelingen. Het volledige rapport kan je  hier downloaden, van de website van Amnesty.

 

Augustus 2016: Help Aleppo

Deze dagen kijken we allemaal met afschuw naar Aleppo. Na een beleg van jaren ziet het er naar uit dat de vechtende partijen nu begonnen zijn met de laatste slag om Aleppo. De 2 miljoen bewoners van groter Aleppo hebben allemaal te lijden onder de gevechten, hebben gebrek aan water, eten medicijnen.  De bevolking van Oost-Aleppo (400.000 mannen, vrouwen en kinderen)   worden nu ook zonder onderbreking gebombardeerd. Doe mee aan activiteiten in je stad, dorp, protesteer tegen het bombarderen van Aleppo, en eis een eind aan de gevechten: een politieke oplossing is de enige uitweg uit deze nachtmerrie.

Juli 2016: 7000 euro overgemaakt naar ALPHA

Dankzij donaties vanuit Frankrijk en Nederland hebben we in juli 7000 euro kunnen overmaken aar ALPHA. ALPHA gaat dit bedrag gebruiken ter ondersteuning van de projecten voor kinderen (onderwijs, zorg).

Mei 2016: Het jaarverslag 2015 van ALPHA is uit!

 

Alpha heeft onlangs het jaarverslag 2015 gepubliceerd. Lees meer over hun activiteiten en hun missie: download het rapport hier.

Humans of Syria:

verhalen over het dagelijks leven in Syrië... Bezoek hun facebook pagina Ze laten zien hoe mensen in Syrië overleven en vertellen over het dagelijks leven in Syrië.

Lees verder...

 

 

31 Maart - Staakt het vuren?

Op 27 februari sloot de International Syria support group, onder leider van de US en Rusland een overeenkomst om tijdelijk de vijandigheden te staken. Sommige gebieden en IS en Al Nusra front werden uitgesloten. Bombardementen en gevechten in deze gebieden gaan door. Maart telde de minste burgerslachtoffers sinds de start van de oorlog.  Maar veel belegerde gebieden of moeilijk te bereiken gebieden hebben nog nauwelijks hulp gekregen.

28 maart - SyriaUntold: wanneer je meer wilt lezen  over het geweldloze protest in Syrië en hoe burgers elkaar helpen, lees de verhalen op deze website. Ze schrijven over zichzelf: "Syria untold is een onafhankelijk digitaal media project(...) . We zijn een groep Syrische schrijvers, journalisten, ontwikkelaars en ontwerpers; sommigen  van ons wonen in Syrië, anderen in het buitenland We proberen het verhaal van de Syrische revolutie te vertellen, het verhaal dat Syriërs zelf schrijven. Een nieuw Syrië dat ontstaat door de ontelbare acties van zelf-organisatie, creativiteit van de burgers, na decennia van onderdrukking."   Lees verder...
17 februari - oproep van Alpha
Alpha roept alle vrienden in Europa op om geld in te zamelen, elke kleine bijdrage is er één. Zoals Alpha schrijft: "elke bijdrage betekent dat iemand minder honger heeft, minder koud is, zich misschien een keer kan wassen, medische hulp om te overleven" . Lees de hele tekst (in het Engels) hier.

7 februari - beleg van Aleppo bijna volledig
Er is nog één weg waar langs je Aleppo binnen kan komen. Alpha probeert nog zoveel mogelijk goederen de stad in te krijgen voor de bevolking, voordat ook deze weg gesloten wordt en het beleg volledig is. Vergeet niet dat Aleppo de tweed stad in Syrië was met 2,3 miljoen inwoners! Er zijn nog steeds een paar 100.000 mensen in Aleppo die hun stad niet kunnen of willen verlaten.


15 januari -brochure 'Friends of Alpha'

Onze Engelstalige brochure 'friends of Alpha' is gepubliceerd.

                                 Links

Human Rights Watch:

5 maatregelen voor Europa om levens te redden en mensen te beschermen. Lees verder..

Focus on Syria,

een onafhankelijk netwerk van personen betrokken bij de Syrische crisis.