Alpha


Historie

Alpha  is een Libanese NGO, opgericht in 1993, net na de burgeroorlog in Libanon, door een groep jeugdwerkers en onderwijzers. Doel van Alpha was het ondersteunen van het vredesproces en de wederopbouw. Na de oorlog met Israel in 2006 heeft Alpha zijn doelen uitgebreid en ook projecten gestart voor psychologische hulp aan kinderen en noodhulp.  Sinds 2012 werkt Alpha ook in Syrië. Alpha ondersteunt daar buurt- dorp-, en wijk comités. Alpha werkt vanuit een intercommunitaire uitgangspunt, respecteert alle religies en is gericht op het vergroten van de sociale cohesie in de samenleving, tussen de verschillende gemeenschappen.

Waarom werkt Alpha ook in Syrië

Het was een natuurlijke reactie voor Alpha om in Syrië actief te worden.  De geschiedenis van Libanon en Syrië is nauw met elkaar verweven., en er zijn veel contacten tussen Syriërs en Libanezen. In Libanon zijn er aardig wat verenigingen die ervaring hebben met sociaal werk, maar in Syrië waren de mogelijkheden om actief te worden erg beperkt voor de oorlog, en streng gereguleerd. Een deel van het team van Alpha heeft de Libanese burgeroorlog meegemaakt, en het was voor hen vanzelfsprekend om de mensen in Syrië te helpen.

Alpha in Syrië

Alpha heeft In Syrië geen nieuwe organisatie opgezet. In plaats daarvan ondersteunt Alpha lokale groepen die dezelfde waarden en visie delen. Alpha ondersteunt hun werk, publiceert hun nieuws, en werft fondsen voor hen bij international donor organisaties. Alpha helpt deze groepen ook met trainingen voor de vrijwilligers. De lokale groepen helpen de bevolking met wat ze het meest nodig hebben: eten, medische hulp, onderdak. Maar ze runnen ook centra voor psychosociale hulp, onderwijs, fysiotherapie, en bouwen zo mee aan de toekomst.

Visie

ALPHA wil de sociale cohesie van de samenleving versterken en werken aan grotere sociale rechtvaardigheid zodat iedereen zijn talenten kan ontplooien. The organisatie wil bruggen slaan tussen Libanese gemeenschappen, maar ook tussen de Libanezen en vluchtelingen en buitenlandse werknemers.  ook in Syrië stimuleert Alpha samenwerking tussen de verschillende delen van de Syrische samenleving. Educatie, in een holistische benadering, is één van de pijlers voor Alpha's werk, en het belangrijkste gereedschap voor ontwikkeling en samenwerking.

Team

De samenstelling van het Alpha team, jong en oud, van verschillende gemeenschappen, hun relaties met andere organisaties in Libanon, de activiteiten die ze organiseren, toont hun inzet om de relaties tussen de verschillende gemeenschappen te verbeteren en hun respect voor de mens.

Alpha in Libanon

Alpha helpt in verschillende vluchtelingen concentraties in Libanon en runt verschillende centra in Zuid-Libanon. The focus van deze centra is op educatie, psychosociale hulp, en hulp aan gezinnen. Tegenwoordig zijn de meeste kinderen Syrische vluchtelingen die vaak geen mogelijkheid hebben om naar school te gaan.